thema’s en lezingen

themabijeenkomsten op dinsdagmiddagen in oktober, november, februari en maart

ThemasIeder seizoen presenteren wij nieuwe boeiende onderwerpen. Er is vast iets bij wat u  interesseert.
Toelichting:
Vanwege de grote belangstelling moet er vooraf worden ingeschreven, er zijn ongeveer dertig zitplaatsen. De bijeenkomsten zijn op dinsdagmiddag in de maanden februari, maart, oktober en november, uitgezonderd de schoolvakanties, steeds van twee uur tot uiterlijk vier uur. Na inschrijving ontvangt u een rekening van zeven euro per persoon per bijeenkomst, inclusief een kop koffie of thee in de pauze. Alle bijeenkomsten vinden plaats in lokaal 5 van het gebouw
Paul Krugerlaan 55 te Eindhoven. 
Inschrijven:
inschrijvenkleinInschrijven kan digitaal via onderstaand Inschrijfformulier themabijeenkomsten.
U kunt meerdere themabijeenkomsten aanvinken en tevens het gewenst aantal personen opgeven. De bevestiging van inschrijving en de nota worden naar de inschrijver gestuurd.
aanhef:
achternaam:
voorletters :
roepnaam :
straat:
huisnummer:
postcode:
woonplaats:
telefoon:
e-mail:
cursistnummer:
Vink gewenste themabijeenkomst(en) aan:
aantal personen: voor- en achternaam overige deelnemers hieronder invullen:
( zie privacyverklaring )
klik om het formulier te verzenden:

 

THEMABIJEENKOMSTEN

De volgende onderwerpen voor de themabijeenkomsten staan in de tweede helft van 2018 op het programma:

dinsdag 02 oktober, 14.00-16.00 uur: Maurice Ravel (1875-1937) – Coen Jansen – VOLGEBOEKT – wachtlijstRav

Maurice Ravel (1875-1937) is één van de belangrijkste componisten van zijn generatie. Zijn muziek kenmerkt zich door heldere, geconcentreerde vormen en geraffineerde samenklanken. Hij manifesteerde zich als dirigent en pianist van zijn eigen werk en verwierf al snel wereldfaam. Hij was veeleisend op theoretisch gebied en kende bij het creatieve proces grote waarde toe aan het vinden van een concept. Hij wilde zich niet door trends laten beïnvloeden en zo zijn artistieke onafhankelijkheid bewaren. Ravel ging dan ook subtiel om met muzikaal vernieuwende impulsen maar leverde wel belangrijke bijdragen aan de vernieuwing van de muziek. Zo paste hij als één van de eersten jazz-elementen toe in zijn werken.
Hij had een fascinatie voor mechanisch speelgoed en miniaturen, hield veel van sprookjes en fantasieverhalen en zijn belangstelling voor zowel klankkleuren als voor de onderliggende muzikale mechanismen leverde interessante resultaten op. Keer op keer weet hij de luisteraar te treffen met zijn immense en schilderachtige kleurenpalet. Het lijdt geen twijfel dat Ravel met zijn virtuoze stijl en zijn ongeëvenaarde instrumentale klankweelde een van de beste orkestrators uit de muziekgeschiedenis is.
Tijdens deze middag wordt zijn artistieke leven onder de loep genomen en zal er veel prachtige muziek van zijn hand te beluisteren zijn.
Coen Jansen is docerend en uitvoerend musicus.

dinsdag 23 oktober, 14.00-16.00 uur: Filosofie van identiteit – Ingeborg van den Bold – VOLGEBOEKT – wachtlijstIdt

Sommige mensen zijn op zoek naar hun identiteit, anderen voelen zich in hun identiteit bedreigd. Jezelf vinden of jezelf kwijtraken, het is snel gezegd. Maar is er eigenlijk wel zoiets als ‘identiteit’? En wat moeten wij dan daaronder verstaan? Is er iets dat hetzelfde blijft in een mens onder alle veranderingen of is er een zelf dat juist steeds verandert? Of zien wij door de vraag naar identiteit over het hoofd dat wij altijd al mens zijn doordat er andere mensen zijn, dat mensen elkaar al voortdurend vormen? In deze filosofische themamiddag zullen wij onderzoeken wat filosofen door de eeuwen heen over identiteit te vertellen hebben.
Ingeborg van den Bold is filosoof en studeerde cum laude af op Zijn en tijd van Heidegger.

 

dinsdag 30 oktober, 14.00-16.00 uur: De Medici in Florence, een leven met kunst – Erik Mulder = VOLGEBOEKT 

dinsdag 06 november, 14.00-16.00 uur: De Medici in Florence, een leven met kunst – Erik Mulder = HERHALING VAN DIT THEMA

De machtigste, de rijkste, de meest ambitieuze dynastie in het 15e en 16e eeuwse Europa én de belangrijkste opdrachtgever van beeldende kunsten en architectuur in het Italië van die periode. Onder haar patronaat kregen tientallen kunstenaars vrij spel en schiepen kunstwerken die de wereld van nu blijven imponeren. Zonder de Medici zou de wereld verstoken zijn gebleven van Botticelli’s Geboorte van Venus en van Michelangelo’s Laatste Oordeel. En dankzij de Medici kreeg Florence de vermaarde koepel van de dom, ontworpen door de architect Brunelleschi.
Tijdens deze bijeenkomst kunt u zien en horen hoe de Medici een cruciale rol hebben gespeeld in de transitie van op het christendom gebaseerde Middeleeuwse kunst naar Renaissance kunsten, waarin de mens centraal komt te staan.
Erik Mulder is kunsthistoricus en geeft lezingen en cursussen over de Italiaanse renaissance en de Hollandse 17e eeuw.

dinsdag 13 november, 14.00-16.00: 100 Jaar einde Eerste Wereldoorlog – Nell van Vught = VOLGEBOEKT –  extra bijeenkomst op dinsdag 11 december OOK VOLGEBOEKT
11-11-1918 100 jaar geleden: einde Groote Oorlog
Na vier jaar felle strijd werd door Duitsland de wapenstilstand in een treinwagon in het Bois de Compiègne bij Parijs getekend. Hoe was de ‘Oercatastrofe’ ontstaan, hoe werd die beëindigd en wat had de Groote Oorlog eigenlijk opgelost? Kunnen we er nu nog iets van leren?
Nell van Vught is docent geschiedenis

 

dinsdag 20 november, 14.00-16.00 uur: De Prerafaëlieten – Carla Toffolo – VOLGEBOEKT – wachtlijst

Een groep jonge Engelse kunstenaars, vooral schilders, ten tijde van koningin Victoria, die rebelleerden tegen de invloed van de Royal Academy of Arts die zij te overheersend en behoudend vonden. Zij richtten in 1848 de Pre-Rafaelite Brotherhood op (de Prerafaelitische Broederschap). Ze laten zich inspireren door de Middeleeuwen en middeleeuwse verhalen, de Vlaamse Primitieven en de Italiaanse schilders van voor Rafael. Gedichten van Engelse romantische dichters als bv. Keats en van hun tijdgenoot Tenneyson waren ook inspiratiebronnen. Er is in hun kunst veel symboliek en vaak ook een boodschap te vinden. Hun techniek was verfijnd en ze schilderden zeer realistisch en nauwkeurig naar de natuur. Hun kleurgebruik is fel en hard vergeleken bij de werken van de academische schilders. De zeer invloedrijke kunstcriticus John Ruskin nam het op voor hen en de vernieuwing. Tussen 1851 en 1857 viel de broederschap langzaam uiteen. Maar de nieuwe ‘schilderschool’ die was ontstaan wordt Prerafaëlitisch genoemd en bleef tot aan het begin van de twintigste eeuw herkenbaar bestaan. Er is in Europa geen vergelijkbare stroming.
Carla Toffolo heeft jarenlang teken- en geschiedenislessen in het middelbaar onderwijs gegeven, kunst is haar passie.

dinsdag 27 november, 14.00-16.00 uur: Het Sinterklaasbombardement van 1942. Eindhoven werd in het hart getroffen – Peter Trommar
dinsdag 04 december, 14.00-16.00 uur: HERHALING van dit thema. BEIDE MIDDAGEN OOK VOLGEBOEKT!

Sint

Op 6 december 2018 is het exact 76 jaar geleden dat de Philips fabrieken aan de Emmasingel, Willemstraat en Strijp S doelwit waren van de operatie ‘Oyster’. Volkomen onverwacht, zelfs het luchtalarm was niet afgegaan, bombardeerden een kleine honderd geallieerde bommenwerpers ‘de grootste radiofabriek van Europa’ die volgens het Engelse commentaar ‘communicatieapparatuur voor de Duitsers zou produceren’. Het waren echter niet alleen de fabrieken die geraakt werden.
Tussen half één en één uur veranderde op die zondagmiddag een deel van het centrum van Eindhoven in een inferno. Van de Demer, de Emmasingel, de Fellenoord en de Harmoniestraat stond praktisch geen huis meer overeind. In praktisch alle straten in de directe omgeving van de Philips fabrieken werden woningen verwoest en vielen slachtoffers.
In het Binnenziekenhuis tussen de Jan van Lieshoutstraat en de Vestdijk werd een complete vrouwenafdeling in één klap verwoest met alle verschrikkelijke gevolgen van dien. Het bombardement kostte 135 Eindhovense burgers het leven. Een veelvoud werd gewond.
Aan weerszijden van de spoorlijn – van de Vrijstraat tot aan de Kruisstraat – was een enorm litteken ontstaan in de bebouwing. In de voordracht wordt uitvoerig ingegaan op de spagaat waarin de Philipsfabrieken zich bevonden. Op 13 mei 1940, één dag na de bezetting van Eindhoven, was de leiding van het bedrijf reeds in handen gekomen van de Duitsers. Een belangrijke vraag die dan ontstaat is; hoe kon Philips zijn duizenden mensen aan het werk houden zonder een zweem van collaboratie over zich heen te krijgen? Daarnaast komt de moeizame wederopbouw  van het getroffen gebied na 1944 uitvoerig aan de orde waarbij het vraagstuk van de Woenselse overweg een centrale plaats inneemt. Een groot aantal foto’s kaarten en een film van het RAF Bomber command over de operatie Oyster completeren het geheel.
Peter Trommar is amateurhistoricus en stadsgeograaf.

dinsdag 11 december om 14.00 uur HERHALING bijeenkomst 100 Jaar einde Eerste Wereldoorlog voor informatie zie 13 november – OOK VOLGEBOEKT! 

Hieronder een indruk van de veelzijdigheid van eerder gepresenteerde thema’s:
– oude en nieuwe kunst (van Leonardo da Vinci tot honderd jaar de Stijl);
– filosofie (duurzaamheid, geluk, democratie, tijd en toekomst);
– muziek (van klassieke componisten tot Franstalige muziek);
– literatuur, poëzie en theater (Japanse theatervormen);
– geschiedenis (van VOC via Russische revolutie tot Wereldoorlog I);
– geschiedenis van Eindhoven (industrie, spoorweg, kanaal, kerkenbouw);
– maatschappij (testamenten, wijkverpleging, inbraakpreventie, Europa);
– digitale wereld (veilig internetten, social media, DigiD).