thema’s en lezingen

themabijeenkomsten op dinsdagmiddagen in oktober, november, februari en maart

ThemasIeder seizoen presenteren wij nieuwe boeiende onderwerpen. Er is vast iets bij wat u  interesseert.
Toelichting:
Vanwege de grote belangstelling moet vooraf worden ingeschreven, er zijn ongeveer dertig zitplaatsen. De bijeenkomsten zijn op dinsdagmiddag in de maanden februari, maart, oktober en november, uitgezonderd de schoolvakanties, steeds van twee uur tot uiterlijk vier uur. Na inschrijving ontvangt u een rekening van zeven euro per persoon per bijeenkomst, inclusief een kop koffie of thee in de pauze. Alle bijeenkomsten vinden plaats in lokaal 5 van het gebouw
Paul Krugerlaan 55 te Eindhoven. 
Inschrijven:
inschrijvenkleinInschrijven kan digitaal via onderstaand Inschrijfformulier themabijeenkomsten.
U kunt meerdere themabijeenkomsten aanvinken en tevens het gewenst aantal personen opgeven. De bevestiging van inschrijving en de nota worden naar de inschrijver gestuurd.
aanhef:
achternaam:
voorletters :
roepnaam :
straat:
huisnummer:
postcode:
woonplaats:
telefoon:
e-mail:
indien bekend cursistnummer:
Vink gewenste themabijeenkomst(en) aan:
aantal personen: voor- en achternaam overige deelnemers hieronder invullen:
( zie privacyverklaring )
klik om het formulier te verzenden:

THEMABIJEENKOMSTEN

In februari, maart en april van dit jaar hebben deze themabijeenkomsten plaatsgevonden:
Aesthetic movement/Estheticisme door Carla Toffolo
Een drone, het nieuwe vervoermiddel? door Thorstin Crijns
Het jaar van Rembrandt door Erik Mulder (tweemaal)
100 Jaar stads- en wijkontwikkeling in Groot-Eindhoven door Remon Aarts (tweemaal)
Filosofie van mens en dier door Ingeborg van den Bold
Olivier Messiaen (1908-1992) mysticus of theologisch toonkunstenaar? door Coen Jansen

najaarsprogramma:

dinsdag 1 oktober, 14.00-16 uur – 70 jaar Volksrepubliek China – Nell van Vught = VOLGEBOEKT
Op 1 oktober 1949 riep Mao Zedong op het Tiananmenplein de Volksrepubliek China uit. Hiermee drukte hij met de communistische partij zijn stempel op de Chinese geschiedenis door het begin te maken van de transformatie van de samenleving. Eveneens beklemtoonde hij dat de ‘Eeuw van de vernedering’ voorbij was.
Vandaag de dag weten we hoe belangrijk die gebeurtenis was. De communistische partij, nog steeds leidend, maakte onder Deng Xiaoping van China een economische macht. Nu onder Xi Jinping gaat China sluipenderwijs voor de politiek wereldmacht.
Tijdens deze bijeenkomst bekijken we hoe Mao, de CCP, de Chinese bevolking dit allemaal hebben kunnen realiseren en welke uitdagingen dat voor ‘ons’ nu biedt.
Nell van Vught is docent geschiedenis.

 

dinsdag 8 oktober, 14.00-16.00 uur – Aram Khatsjatoerian (1903-1978) – Coen Jansen
Onder alle noten die Aram Iljitsj Khatsjatoerian componeerde – hij behoorde samen met Prokofjev en Sjostakovitsj tot de top van sovjetcomponisten -, knarst wel wat van het zand waarop zijn ouders en grootouders liepen. Want, hoewel hij in Georgië is geboren en in Moskou muzikaal volwassen is geworden, zaten die Armeense wortels heel diep bij Khatsjatoerian; hij was namelijk al vroeg gefascineerd door de Armeense, Georgische en Azerbeidzjaanse volksmuziek in zijn omgeving. Hij maakte een uitgebreide studie van Armeense, Georgische en andere Kaukasische volksmuziek, en met name diepgewortelde melodieën uit de Armeense folklore zijn prominent in zijn werken aanwezig waardoor zijn muziek opvalt door haar rijke, goed in het gehoor liggende melodiek, de kleurrijke warme orkestratie en de karakteristieke, vaak opzwepende, ritmiek. Hierdoor was hij één van de meest vooraanstaande figuren in het 20e eeuwse Armeense culturele leven. In 1948 werd Khatsjatoerian – zoals veel collegacomponisten – door de zogenaamde Zjdanov-resolutie van formalisme (modernisme en burgerlijke decadentie) beschuldigd. Vanwege de dreigende implicaties voelde Khatsjatoerian zich genoodzaakt zich in het tijdschrift Sovjetskaja Musik te verontschuldigen, waardoor erger werd voorkomen. Vanaf 1950 dirigeerde hij met veel succes – naast zijn werkzaamheden als componist – in binnen- en buitenland concerten, vooral met eigen werk.
Tijdens deze bijeenkomst zal het leven van Khatsjatoerian worden besproken en zal er uiteraard veel onweerstaanbare muziek van zijn hand klinken.
Coen Jansen is docerend en uitvoerend musicus.

 

dinsdag 22 oktober, 14.00-16.00 uur – Testamenten en levenstestamenten – Heleen Vaarten = VOLGEBOEKT

Als een overledene geen testament heeft opgemaakt en dus geen erfgenamen heeft aangewezen, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Voor een eventuele partner gelden aparte regels. Wat gebeurt er als u alleenstaand bent? Versnippert het vermogen dan over broers, zussen, neven en nichten? In een testament kunt u neef, vriendin of een goed doel benoemen. Op grond van de wet wordt de langstlevende automatisch eigenaar van alle bezittingen (en schulden), ook als er kinderen zijn. Wie betaalt de erfbelasting? De langstlevende! Dat kan lastig zijn als het vermogen grotendeels in het huis zit. En wat als de kinderen gaan scheiden? Dan wilt u liever niet dat hun ex-partner een deel van de erfenis kan opeisen. Wat moet er gebeuren wanneer iemand niet meer in staat is zijn of haar vermogen te beheren? Het is belangrijk dat u weet welke beslissingen u zelf kunt (of moet) nemen en wat er volgens de wet geregeld kan worden. In een levenstestament kunt u al deze wensen opnemen.
Heleen Vaarten is notaris met familierecht als specialisatie.

dinsdag 5 november, 14.00-16.00 uur – Eindhoven: van marktplaats tot metropool – Peter Trommar = VOLGEBOEKT
In vogelvlucht komen daarbij de volgende onderwerpen aan de orde:
– De stadsplattegrond; de kaart van Jacob van Deventer uit 1560 is nog steeds duidelijk herkenbaar.
– De vraag: “Hoe maak je van zes gemeenten één stad?”. Dat viel niet mee en daarvoor waren vele uitbreidingsplannen nodig.
– De Woenselse overweg als bottleneck. Alle verkeer van noord naar zuid moest daar tot ver in 1953 overheen.
– De bombardementen uit de tweede wereldoorlog en de gevolgen voor de inrichting van de toen ontstane ruimte.
– De vorming van nieuwe woonwijken als gevolg van de enorme bevolkingsgroei na 1945.
– De vraag naar voorzieningen voor deze bevolking in een nieuw centrum. Daarvoor kwamen veel cityplannen op tafel die echter niet of slechts gedeeltelijk werden gerealiseerd. Er is verschrikkelijk veel gebeurd en het gaat nog steeds door. Aan de hand van kaarten, foto’s en samenvattende teksten wordt de huidige inrichting van onze stad verklaard.
Peter Trommar is amateurhistoricus en stadsgeograaf.

 

dinsdag 12 november, 14.00-16.00 uur – 2019, herdenking van het 500e sterfjaar van Leonardo da Vinci – Erik Mulder = VOLGEBOEKT

Met dit zelfportret van Leonardo da Vinci is iets vreemds aan de hand. Hij kijkt je niet recht aan. Gek, want bij een zelfportret kijkt de kunstenaar de toeschouwer altijd recht in de ogen. Dat kan ook niet anders. Want de kunstenaar ziet zijn gezicht in de spiegel voor hem. Wilde Leonardo ons laten zien, dat hij iets onmogelijks kan schilderen? Deze lezing gaat over de mysteries en de ontdekkingen die Leonardo ons heeft nagelaten. Zijn schilderijen zijn mysterieus, over de betekenis ervan bestaat nog steeds debat. Zijn ontdekkingen en uitvindingen waren voor die tijd ongekend baanbrekend. 500 jaar na zijn overlijden blijven we Leonardo gedenken als een van de grootste en meest veelzijdige genieën, die onze wereld heeft voortgebracht.
Erik Mulder is kunsthistoricus met als aandachtsgebieden de Italiaanse renaissance en de Hollandse 17e eeuw.

 

 

 

dinsdag 10 december, 14.00-16.00 uur – 70 Jaar soevereiniteitsoverdracht van Nederland aan Indonesië – Nell van Vught = VOLGEBOEKT, er is een wachtlijst
Op 27 december 1949 werd in het Paleis op de Dam de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië getekend. Zo kwam een einde aan de koloniale periode in de Oost, die in 1800 was begonnen nadat de VOC (1602) in 1799 failliet gegaan was. De echte betrokkenheid met ‘ons Indië’ omvatte amper een eeuw, maar Nederland telde daardoor wel internationaal mee en in feite hebben wij het land Indonesië gevormd. Het voelde in 1949 ook niet goed om terug te vallen tot een positie als Denemarken. Vandaar dat we bij de soevereiniteitsoverdracht Nieuw-Guinea nog achterhielden. Dat hielp niet en het verziekte de nieuwe verhouding met de ex-kolonie.
In deze bijeenkomst doorlopen we in het kort de voorgeschiedenis, die uiteindelijk geleid heeft na vier jaar van politieke en militaire strijd (1945-1949) tot de onafhankelijke Republiek van de Verenigde Staten van Indonesië, die na een jaar een eenheidsstaat werd.
Nell van Vught is docent geschiedenis.

 

Hieronder een indruk van de veelzijdigheid van eerder gepresenteerde thema’s:

– oude en nieuwe kunst (van Leonardo da Vinci tot honderd jaar de Stijl);
– filosofie (duurzaamheid, geluk, democratie, identiteit, tijd en toekomst);
– muziek (van symfonieorkest tot balletmuziek);
– literatuur, poëzie en theater (van Shakespeare tot Japanse theatervormen);
– geschiedenis (van Jacoba van Beieren tot de Eerste Wereldoorlog);
– geschiedenis van Eindhoven (industrie, spoorweg, kanaal, kerkenbouw);
– maatschappij (testamenten, wijkverpleging, inbraakpreventie, Europa);
– digitale wereld (veilig internetten, social media, DigiD).