thema’s en lezingen

themabijeenkomsten op dinsdagmiddagen in oktober, november, februari en maart

ThemasIeder seizoen presenteren wij nieuwe boeiende onderwerpen. Er is vast iets bij wat u  interesseert.
Toelichting:
Vanwege de grote belangstelling moet er vooraf worden ingeschreven, er zijn ongeveer dertig zitplaatsen. De bijeenkomsten zijn op dinsdagmiddag in de maanden februari, maart, oktober en november, uitgezonderd de schoolvakanties, steeds van twee uur tot uiterlijk vier uur. Na inschrijving ontvangt u een rekening van zeven euro per persoon per bijeenkomst, inclusief een kop koffie of thee in de pauze. Alle bijeenkomsten vinden plaats in lokaal 5 van het gebouw
Paul Krugerlaan 55 te Eindhoven. 
Inschrijven:
inschrijvenkleinInschrijven kan digitaal via onderstaand Inschrijfformulier themabijeenkomsten.
U kunt meerdere themabijeenkomsten aanvinken en tevens het gewenst aantal personen opgeven. De bevestiging van inschrijving en de nota worden naar de inschrijver gestuurd.
aanhef:
achternaam:
voorletters :
roepnaam :
straat:
huisnummer:
postcode:
woonplaats:
telefoon:
e-mail:
indien bekend cursistnummer:
Vink gewenste themabijeenkomst(en) aan:
aantal personen: voor- en achternaam overige deelnemers hieronder invullen:
( zie privacyverklaring )
klik om het formulier te verzenden:

THEMABIJEENKOMSTEN eerste helft van 2019

De volgende onderwerpen voor de themabijeenkomsten staan op het programma:

dinsdag 12 februari, 14.00-16.00 uur: Aesthetic movement/Estheticisme  –  Carla Toffolo  = volgeboekt

Een groep jonge Engelse schilders richtte in 1848, als tegenhanger van de academische kunst, de Prerafaëlitische Broederschap op. Zij wilden terugkeren naar de eenvoud zoals die bestond bij kunstenaars vóór Rafaël. Toen deze broederschap tussen 1851 en 1857 langzaam uiteenviel, vormden zich twee groepen nieuwe Prerafaëlieten. Waren de vroege prerafaëlitische schilderijen nog vol van symboliek en moraal, de nieuwe groepen ging het vooral om schoonheid en esthetiek. “A thing of beauty is a joy forever” is een fragment uit het gedicht ‘a Poetic Romance’ uit Endymion van Keats.
Het principe ‘L’ Art pour l’ Art’ deed zijn intrede. Deze beweging wordt ook wel Aesthetic Movement genoemd. Esthetische waarden waren belangrijker dan morele en sociale thema’s. Ze ontleenden hun onderwerpen aan mythologische verhalen, middeleeuwse verhalen en gedichten van Shakespeare, Dante en Boccaccio en latere dichters als Keats en Tenneyson.
De eerste groep bestond onder meer uit een van de oprichters van de Prerafaëlitische Broederschap in 1848: Dante Gabriel Rossetti, met Edward Burne-Jones en Arthur Hughes. Later, na 1880, kwamen daar John Collier en John William Waterhouse bij.
Tot de tweede groep behoorden: George Frederic Watts, Frederic Leighton en Albert Moore. Vanaf 1870 kwam hieruit de ‘School of Olympus’ voort met Frederic Leighton en Lawrence Alma Tadema. Tijdens deze bijeenkomst kunt u diverse werken van deze kunstenaars bewonderen.
Carla Toffolo heeft jarenlang teken- en kunstgeschiedenislessen in het middelbaar onderwijs gegeven, kunst is haar passie.

dinsdag 19 februari, 14.00 uur: Een drone, het nieuwe vervoermiddel? – Thorstin Crijns

Overvolle wegen, lange files en problemen om op tijd op je werk te zijn. De wegen-verkeersdienst meldt dagelijks nieuwe records. Uitbreiding van het wegennet schijnt op termijn weinig hoop te bieden. Deskundigen komen met oplossingen als ‘rekeningrijden’ of het drastisch veranderen van de verhouding tussen kosten van openbaar vervoer en de kosten van autovervoer. Op korte termijn zullen deze methoden misschien wel helpen, maar de vraag blijft of dit voldoende is voor de komende decennia. Door efficiënter gebruik van de ruimte zouden deze verkeersproblemen opgelost kunnen worden. Transport door de lucht zou een mogelijk oplossing zijn, dat vereist echter het ontwikkelen van plannen over nieuwe vervoermiddelen, verandering in de infrastructuur en een nieuw wettelijk kader. Tijdens deze middag zullen we nagaan in hoeverre een drone te gebruiken is voor het vervoer van personen. Welke voordelen en nadelen voorzien we? Verder zal Thorstin Crijns ingaan op de vereisten die nodig zijn bij het construeren van een drone. Denk hierbij aan een autonoom, zuinig maar vooral ook betrouwbaar transportmiddel.
Thorstin Crijns heeft een master afgerond aan de Technische Universiteit Eindhoven in Computer Science and Engineering. Hij doet onderzoek naar het transportmiddel van de toekomst.

dinsdag 26 februari, 14.00-16.00 uur: Het jaar van Rembrandt – Erik Mulder = volgeboekt – extra bijeenkomst op dinsdag 2 april

In 2019 herdenkt Nederland de 350e sterfdag van onze grootste kunstenaar. De Nederlandse museumwereld pakt dan groots uit. In vijf musea wordt een weergaloos beeld van Rembrandt getoond. Hoe zag hij zijn eigen omgeving, wat fascineerde hem, hoe bracht hij deze fascinaties aan ons over? Uit zijn vaak intieme tekeningen, zijn openhartige zelfportretten, zijn realistische schilderijen van het leven van toen, komt het beeld naar voren van een kunstenaar die de diepste en tragische emoties van een mens wilde doorgronden. Hijzelf ondervond aan den lijve die tragiek, hij verloor vrijwel al zijn geliefden op jonge leeftijd en raakte failliet. Tijdens deze bijeenkomst toont Erik Mulder die Rembrandt. Ook de onweerstaanbare inspiratie die hij opwekte bij collega kunstenaars in steden als Leiden, Amsterdam, Delft en Dordrecht laat hij zien. Wellicht dat deze bijeenkomst u inspireert om de tentoonstellingen over Rembrandt met eigen ogen te gaan zien.
Erik Mulder is kunsthistoricus met als vakgebieden Italiaanse renaissance en De Gouden Eeuw.

 

dinsdag 12 maart, 14.00-16.00 uur: 100 Jaar stads- en wijkontwikkeling in Groot-Eindhoven – Remon Aarts = volgeboekt – extra bijeenkomst op dinsdag 9 april

Met de industriële ontwikkeling en de komst van Philips eind 19e eeuw, maakte de kleine stad Eindhoven een enorme groei door. Eindhoven groeide in korte tijd ruimtelijk gezien steeds meer vast aan de omliggende dorpen, die echter in andere gemeenten waren gelegen. Daarom gingen op 1 januari 1920 de gemeenten Woensel, Tongelre, Stratum, Gestel, Strijp en Eindhoven samen verder als ‘Groot-Eindhoven’. Om dit samengaan en, in latere decennia, de verdere groei van de stad in goede banen te leiden is een groot aantal ruimtelijke plannen opgesteld. Deze plannen hebben ieder op hun eigen manier invloed gehad op de ruimtelijke ontwikkeling van Eindhoven. Ze geven daarnaast een goed beeld van de maatschappelijke opvattingen hoe over ‘het functioneren van de stad’ werd nagedacht. Tijdens deze bijeenkomst neemt Remon Aarts u aan de hand van de belangrijkste ruimtelijke plannen en unieke historische (lucht)foto’s mee langs de 100-jarige geschiedenis van ‘Groot-Eindhoven’. De kaart geeft het eerste Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) van Eindhoven door Jos. Cuypers en L. Kooken (1918) weer.
Remon Aarts is beleidsadviseur erfgoed en monumentenzorg bij de gemeente Eindhoven.

 

dinsdag 19 maart, 14.00-16.00 uur: Filosofie van mens en dier – Ingeborg van den Bold = volgeboekt – er is een wachtlijst

‘Dieren zijn precies als mensen’, wie meneer de Uil uit De Fabeltjeskrant nog kent, hoort er misschien direct achteraan ‘met dezelfde mensen-wensen’. In deze themamiddag gaan wij filosoferen over de verhouding tussen mens en dier en zullen wij kijken wat filosofen hierover te zeggen hebben. Sommige filosofen beschrijven de mens door te benoemen wat hem anders maakt dan het dier. Zo noemt Nietzsche de mens ‘het nog niet vastgestelde dier’, een dier zonder vastgesteld levenspad. Andere filosofen laten juist zien hoe mens en dier op elkaar lijken, dat dieren ook empathisch kunnen zijn en jaloers. Kant zegt dat je het hart van een mens kent door te zien hoe hij met dieren omgaat. Misschien wel juist in onze tijd dringt de vraag zich aan ons op hoe wij ons verhouden tot dieren.
Ingeborg van den Bold is filosoof en promovendus aan de Universiteit van Tilburg.

dinsdag 26 maart, 14.00-16.00 uur: Olivier Messiaen (1908-1992) mysticus of theologisch toonkunstenaar? – Coen Jansen

Wereldvermaard Frans componist, enorm populaire organist, pedagoog, was een van de meest invloedrijke en ongewone vertegenwoordigers van de Franse muziek in de 20e eeuw. Hij was over de hele wereld een veel gevraagd gastdocent. Zijn grootste inspiratiebron was de schoonheid van Gods schepping en dan met name het gezang van vogels. Hij trok regelmatig de natuur in om vogelzang te noteren, die hij vervolgens in veel van zijn werken heeft verwerkt en veel van zijn onconventionele muziek is geïnspireerd door de rooms-katholieke theologie, die hij op een quasi-mystieke manier interpreteerde. Doordat hij het Gregoriaans, de muziek van de Javaanse gamelan, de vogelzang en de Indiase ragas op een zeer succesvolle manier met elkaar wist te vermengen, heeft hij een geheel eigen, uiterst boeiende klankwereld gecreëerd. Zijn adembenemende Quatour pour le fin du Temps, dat hij in de tweede wereldoorlog tijdens zijn gevangenschap in een concentratiekamp onder erbarmelijke omstandigheden componeerde, is een van de absolute hoogtepunten van de 20e eeuwse muziek. Tijdens deze bijeenkomst zal het zeer bewogen leven van Messiaen besproken         worden en zal veel indrukwekkende en indringende muziek van zijn hand te beluisteren zijn. Coen Jansen is docerend en uitvoerend musicus.

dinsdag 2 april, 14.00-16.00 uur: Het jaar van Rembrandt – Erik Mulder – extra bijeenkomst omdat 26 februari is volgeboekt, voor tekst zie aldaar.

dinsdag 9 april, 14.00-16.00 uur: 100 Jaar stads- en wijkontwikkeling in Groot-Eindhoven – Remon Aarts – extra bijeenkomst omdat 12 maart is volgeboekt, voor tekst zie aldaar.

 

Hieronder een indruk van de veelzijdigheid van eerder gepresenteerde thema’s:

– oude en nieuwe kunst (van Leonardo da Vinci tot honderd jaar de Stijl);
– filosofie (duurzaamheid, geluk, democratie, identiteit, tijd en toekomst);
– muziek (van symfonieorkest tot balletmuziek);
– literatuur, poëzie en theater (van Shakespeare tot Japanse theatervormen);
– geschiedenis (van Jacoba van Beieren tot de Eerste Wereldoorlog);
– geschiedenis van Eindhoven (industrie, spoorweg, kanaal, kerkenbouw);
– maatschappij (testamenten, wijkverpleging, inbraakpreventie, Europa);
– digitale wereld (veilig internetten, social media, DigiD).