geschiedenis en samenleving

Rusland, China, de VS, het Midden-Oosten en Japan

De lessen zijn wekelijks en duren anderhalf uur.
Alle bijeenkomsten vinden plaats in het gebouw Paul Krugerlaan 55 te Eindhoven
In verband met de coronamaatregelen zijn nog niet alle startdatums definitief

Inschrijven kan digitaal via onderstaand Inschrijfformulier.


 

Geschiedenis van Rusland- vier inhaallessen voor ingeschreven cursisten info wo 13.00-14.30u vanaf 23 september
Geschiedenis van de VS info wo 13.00-14.30u start 28 oktober 06 lessen €46-
China: de nieuwe supermacht? info wo 13.00-14.30u januari 2021 06 lessen €46-
Geschiedenis van het Midden-Oosten info wo 13.00-14.30u voorjaar 2021 06 lessen €46-
Kennismaken met de Japanse samenleving info wo 14.45-16.15u voorjaar 2021 08 lessen €53,-
Inschrijven:
inschrijvenklein
Aanmelden cursus:
Eén formulier per persoon en één cursus per formulier invullen, dit om vergissingen te voorkomen.
aanhef:
achternaam:
voorletters:
roepnaam:
straat:
huisnummer:
postcode:
woonplaats:
telefoon:
e-mail:
indien bekend cursistnummer
kies uw cursus:
startdatum:
eventuele opmerking:
( zie privacyverklaring )
klik om het formulier te verzenden:

 

De geschiedenis van Rusland
In zes bijeenkomsten starten we met Catharina de Grote (1762-1796) en bekijken we de kracht van het tsaristisch Rusland in de 19de eeuw. Maar ook zijn zwakte die leidde tot de revolutie in 1917. We zien dan hoe de bolsjewieken met de ‘nieuwe mens’ de Sovjet-Unie opbouwden. De mislukking van die poging werd in 1991 duidelijk en het imperium viel uiteen, onder andere door toedoen van de Oekraïne. Heden ten dage probeert ‘tsaar’/’bolsjewiek’ Poetin de bijzondere rol van Rusland op het wereldtoneel weer op te eisen.
China: de nieuwe supermacht?China
In een serie van zes lessen bekijken we de wederopstanding van China na de Eeuw van Vernedering (1839-1949). Allereerst, wat het keizerrijk karakteriseerde met de rol van het Confucianisme daarin. Daarna de teloorgang en de revolutie van 1911 leidend tot de stichting van de Chinese republiek. De machtsstrijd in 1949 door Mao gewonnen en de start van de Volksrepubliek China met de opbouw van de communistische heilstaat. Deng Xiaoping’s Vier Hervormingen vanaf 1978 die China nu tot een economische wereldmacht maken. En als laatste zien we ook het nieuwe nationalisme dat China een belangrijke rol in de wereldorde moet geven met Xi Jinping.
Speelt de ‘Manifest Destiny’ een rol in de Amerikaanse geschiedenis?VS
In een serie van zes lessen doorlopen we de Noord-Amerikaanse geschiedenis met de rol van Hollandse en Britse kolonisten in de 17e en 18e eeuw, uitlopend op de Amerikaanse onafhankelijkheid in 1783. Met de grondwet van 1787 gaan ze als Verenigde Staten verder. Welke missie zagen de Amerikanen voor zichzelf in hun verdere trek westwaarts en wat betekende dat voor de oorspronkelijke bevolking en hoe verdeelde de slavernij de eenheid van de Unie? Rond 1900 verschijnen de VS aarzelend op het internationale toneel, worden na Wereldoorlog II dominant en denken zelfs even (1989) als ‘winnaar uit de geschiedenis’ te komen. Wat maakt hun rol ‘uniek’? Inmiddels is de wereld multipolair geworden en dient zich een machtsstrijd met China aan. Speelt Trump een rol in de neergang van de VS?
Geschiedenis van het Midden-Oosten
De schijnwerpers zijn bijna dagelijks op het Midden-Oosten gericht. Ruim honderd jaar geleden kreeg dat Midden-Oosten zijn huidige vorm, hoe kon dat gebeuren? Welke rol speelde de imperialistische politiek van Groot-Brittannië en Frankrijk in de ondergang van het Ottomaanse Rijk na WO I? In de toen nieuw gevormde nationale staten spelen, naast de godsdienstige tegenstellingen tussen soennieten en sjiieten, enorm veel problemen. De gezamenlijke haat tegen het ontstaan van de staat Israël in 1948 lijkt de enig bindende factor in de Arabische wereld. Inmiddels is de korte euforie over de Arabische Lente van 2011 alweer voorbij en gesmoord in veel oorlogsgeweld. In een komende serie van zes lessen gaan we die geschiedenis van de laatste honderd jaar nader bekijken.
Kennismaken met de Japanse samenleving
Altijd al iets meer willen weten over Japan? In deze cursus komen aspecten uit de unieke Japanse samenleving aan de orde: de geschiedenis vanaf het begin van de jaartelling tot heden met in het bijzonder de periode waarin Nederland exclusief handel dreef met Japan; het vroegere en huidige gezinsleven in Japan; de ontwikkeling van Japanse prenten; Japanse tuinvormen en religieuze uitingen. Kortom een bijzondere kennismaking met een fascinerend land door de vele contrasten, de oude cultuur en nieuwe gewoontes.